A depresszió lelki-szellemi háttere

A fizikális kezelésmód mellett elengedhetetlenül szükséges a depresszió lelki-szellemi hátterének feltárása és az okok feloldása a gyógyulás érdekében.

Mindehhez külső szakember bevonása szükséges, még akkor is, ha maga a beteg esetleg szégyelli állapotát – effajta gátlását valamilyen módon le kell küzdenie, fel kell ismernie, hogy egyedül nem képes a teljes gyógyulásra!

Vannak olyan közismert pszichoterápiás módszerek, amelyek lényegében a beteg sérült emberi kapcsolatait igyekeznek helyreállítani – ilyen a viselkedésterápia, az interperszonális terápia, vagy a tranzakcióanalízis –, de szóba jöhet a logoterápia alkalmazása, amely kifejezetten az emberi élet értelmének megkeresését, megtalálását célozza, vagy a különböző kognitív terápiák is, melyek a beteg gondolkodásmódjának átállítására, megváltoztatására tesznek kísérletet.

A megfelelő lelki gyógymód mellett a terapeuta személyének megválasztása is kiemelten fontos, hiszen menet közben különlegesen intim témák megosztására kerülhet sor!

Mivel a depresszió nemcsak magát a beteget, hanem közvetlen környezetét, családtagjait is érinti, ezért családterápia alkalmazására is sor kerülhet. A depresszió okainak feltárásában és oldásában segíthet továbbá a kineziológia, ami stresszoldó módszerként is bevethető amellett, hogy a betegnek önállóan is érdemes megtanulnia ellazítani magát – erre bármely relaxációs módszer, meditációs technika vagy autogén tréning alkalmas lehet. E technikák rendszeres alkalmazása a depressziónál mind megelőzési, mind gyógyítási szempontból fontos!

Sok esetben a depressziós beteg önmagától nem tesz semmit gyógyulása érdekében, úgy érzi, hogy értéktelen, szerethetetlen, de ha a családtagok, rokonok, barátok és ismerősök szeretetükről biztosítják az illetőt, ha szeretetteljesen közelednek felé és feltételek nélkül elfogadják őt, azzal komoly gyógyító erőt sugározhatnak neki.

A depresszió kognitív modellje szerint a depresszió információfeldolgozási zavar, amit az úgynevezett „kognitív triász” fémjelez:

1. Negatív önkép: a betegnek önmagáról alkotott negatív nézetei. (Kellemetlen élményeit saját lelki, morális és fizikai hibáinak tartja; kritizálja, alábecsüli önmagát; azt hiszi, fontos tulajdonságok hiányoznak belőle; alkalmatlanság-érzete van.)

2. Negatív világkép: a beteg úgy gondolja, hogy a világ túl nagy akadályokat gördít elé, a világgal való találkozásait vereségként, kudarcként értelmezi, még akkor is, ha lennének más értelmezési alternatívák.

3. Negatív jövőkép: a beteg előrevetíti, hogy jelenlegi gondjai és szenvedései megmaradnak, ebből fakadóan reménytelenségérzet, jövővel kapcsolatos félelmek és aggodalmak gyötrik.

A depresszió mint korszimptóma

Ahogy a mondás tartja: „Az a legfőbb korlát, ahogyan egy kor lát.” Modern világunk látásmódja sajnos számtalan szempontból segíti a depresszió kialakulását.

1. Szív és fej

A modern kultúra erősen intellektuális beállítottságú. A mai ember számára az az értékes és elfogadható, ami logikus és racionális. A depresszív állapotban a fej háttérbe szorul, és az érzelmek veszik át az irányítást. Aki nem hagyja az érzelmeit, a szív szavát megnyilvánulni és csak a „fejében él”, annál nagyobb az esély arra, hogy a természet depresszió formájában próbálja helyreállítani a szív és a fej, az érzelem és értelem egyensúlyát. Alkossunk, legyünk kreatívak, fejezzük ki érzéseinket-érzelmeinket a művészetek segítségével!

2. Technikai civilizáció

Feltűnő jelenség, hogy a depressziós betegek száma a modern, nyugati, úgynevezett jóléti társadalmakban évről-évre nő. A civilizáció egyik árnyoldala, hogy a technikai fejlődés mellett a morális fejlődés nem halad hasonló mértékben előre. A civilizáció további vívmánya az egyre gyorsabb és személytelenebb információáramlás, amelynek következtében egyre kevesebb az élő találkozás az emberek között. Mivel az ember a lelke mélyén társas lény, a lélek kiszárad, ha a személyes találkozások helyét átveszi a számítógépen vagy mobiltelefonon keresztüli érintkezés.

3. A belső csend hiánya

A mai kor arra készteti az embert, hogy folyton kifelé figyeljen. Az emberek többsége extrovertált, kifelé forduló. Ha valaki legalább időnként nem fordul önként befelé, nem vonul el a világ zajától, akkor sok esetben a depressziós állapot fogja erre kényszeríteni.

4. Vallás és tudomány

Az élet nagy kérdéseire régen a vallás adta meg a választ. A mai ember ugyanezt reméli a tudománytól. Amit a régi ember élő hite által elfogadott („Legyen meg az ég akarata!”), attól a mai ember sokszor összeroppan, és depresszióba esik. A mai materialista, tudományközpontú világszemlélet nem képes megadni a sorscsapások elviseléséhez kellő belső erőt. Törekedjünk a szellemi nyitottságra, tanulmányozzuk előítélet és elfogultság nélkül a nagy hagyományok tanításait, a metafizikai igazságokat.

Váradi Tibor

2017-04-11T19:37:15+02:00
Részletes program
Nyerd meg a belépőjegyed!
 

 
Online jegyvásárlás
Online jegyvásárlás

Értesülj időben a Napfényes Fesztivál előadásairól, programjairól és nyereményjátékairól,
iratkozz fel az e-mailes értesítőnkre!

Értesítést kérek!

Az „Értesítést kérek!” gombra kattintással hozzájárulsz, hogy a megadott elérhetőségeidre a Napfényes Élet Alapítvány tanfolyamait, termékeit és szolgáltatásait népszerűsítő hírleveleket küldjön, illetve hogy a megadott adataidat e célból kezelje. Kijelented, hogy jelen hozzájárulásod visszavonásával és a megadott adataid kezelésével kapcsolatban az Adatkezelési tájékoztatóban írtakat elolvastad és tudomásul vetted.

A Napfényes Fesztivál együttműködő partnerei:

A Napfényes Fesztivál támogatói
Napfényes Fesztivál Menü