Fejfájás

 
A fejfájást azon idegek révén érzi az ember, amelyek nagyrészt az arcon, a fejbőrön, a nyakon és az agyhártyán találhatók.

Két nagy csoportját különböztethetjük meg a fejfájásoknak:

1. muszkulárisnak nevezzük a fejfájások azon típusát, ahol az idegeket a feszes, megfeszült izom irritálja;
2. vaszkulárisnak azt, ahol az idegeket a kitágult erek ingerlik. A fejfájások körülbelül 80-90%-a e két típus valamelyikébe besorolható; az egyéb eredetű fejfájások közé tartoznak még az agydaganatra, zöldhályogra, vagy agyrázkódásra visszavezethető fejfájások.

A muszkuláris – vagy más néven tenziós – fejfájásnak két fő típusát különböztetjük meg: 1) heveny és 2) krónikus válfaja ismeretes.

A vaszkuláris fejfájások két típusa közül az egyik a migrén, a másik pedig az úgynevezett Horton-féle, vagy más néven hisztamin-fejfájás.

Orvosi vizsgálatok szerint a migrénes rohamok kiváltó oka lehet élelmiszerallergia, időjárás-érzékenység, kiválthatják erős, vibráló fények, különböző kóros, mérgező gőzök, nagy magasság, illetve érzelmi stressz.

A fejfájás megelőzésének és gyógyításának természetes módszerei

Étrend


Dr. Solomon, a Montefiore Egészségügyi Központ fejfájáskutató részlegének vezetője és csapata több éven keresztül vizsgálta az étrend és a fejfájások kialakulása közötti kapcsolatot. Sikerült feltárni azt a négy alapvető anyagot, amelyek a leggyakrabban váltanak ki fejfájást.

1. az amintartalmú ételek: a sajtok, az ecet, a legtöbb húsféleség, a halak, a banán, a füge, a babfélék, a csokoládé, a szeszes italok és az élesztős ételek.

2. a mononátriumglutamát-tartalmú ételek, ami egy ízfokozó anyag, és adalékként nagyon sok előfőzött és konzervált ételben megtalálható. Magas mononátriumglutamát-tartalmú ételek a kínai zacskós levesek, a levesporok és készételkonzervek, a pácolt húsok, a mártásporok, a chips-ek, illetve általában a sós ropogtatnivalók, továbbá sok fűszerkeverék. Vigyázat: a mono-nátriumglutamát időnként mint hidrolizált növényi fehérje szerepel a címkéken!

3. a nitrittartalmú ételek. A nitriteket évszázadok óta használják húsételek tartósítására, ez adja a húsok rózsaszínes, vöröses színét. Magas nitrittartalmúak továbbá a húskonzervek, a kolbászféleségek, a felvágottak, a virslifélék, a szalámi, a szalonna, a füstölt hal, és így tovább.

4. a koffeintartalmú ételek-italok – a fekete kávé, a fekete tea, a kóla és az egyéb szénsavas italok, a csokoládé, illetve a kakaó.

Érdekes megfigyelés, hogy a fejfájós betegek nagy része székrekedésben szenved. (Egészséges táplálkozás mellett az embernek naponta annyiszor van széklete, ahány főétkezést folytatott!) A székrekedés révén olyan méreganyagok szívódnak fel a vastagbél falán keresztül, melyekre sokak szervezete fejfájással reagál. Emiatt a székrekedést meg kell szüntetni! Mindez megvalósítható, ha az ember elhagyja a rostmentes ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, reggelente éhgyomorra áztatott aszalt szilvát vagy fügét eszik, alaposan megrágja az ételeket, evés után hasmasszázst végez, rendszeresen mozog, hashajtó teákat iszik, súlyos esetekben pedig akár beöntést is végez. A vastagbél megtisztításában egy 10-12 alkalomból álló kolon-hidroterápia is sokat segíthet.

Ortomolekuláris medicina

A fejfájósoknak különösen nélkülözhetetlen a B-komplex, főként a B3, vagyis a niacin, melyet tartalmaz a sörélesztő, a búzacsíra, a mogyoró, az avokádó vagy a datolya. Fontos továbbá a C-vitamin természetes pótlása, csipkebogyó, illetve citrusfélék segítségével.


A vas hiánya növeli a fejfájásra való hajlamot, a természetes vasforrások – búzacsíra, csalán, csalántea, hőkezelésen át nem esett darált mák – rendszeres fogyasztása javasolt. Elengedhetetlen a magnézium-bevitel, melyet a kukorica, a mandula, a citrusfélék, illetve általában minden zöld leveles zöldség fogyasztásával lehet pótolni.

Fitoterápia

Az őszi margitvirág a közvetlen fogyasztás mellett használható még tea formájában, de kapható tablettás, kapszulás kivitelben is Magyarországon. Fejfájás ellen alkalmazható továbbá a rozmaring, mely használható borogatásként, fogyasztható teaként, avagy lehet rozmaringos fürdőt venni; az ibolya,  a borsmenta és a galagonyalevél teája, aminek agyi ereket összehúzó hatása van, valamint a fűzfakéreg, ami az aszpirinhez hasonló fájdalomcsillapító hatással bír. 

Mozgás

A fejfájás leküzdésében fontos szerepe van a rendszeres mozgásnak is. A megfigyelések szerint már heti háromszori, körülbelül húsz perces, nem kifullasztó úszás, futás vagy kerékpározás jó hatással lehet a betegekre.

Fogyókúra

Az orvostudomány a túlsúly és a fejfájás között is komoly összefüggést tárt fel – sok betegnél a túlsúly leadása segített abban, hogy elmúljon vagy csökkenjen a fejfájás.

Vízhiány megszüntetése


A dehidratált állapotra sok ember szervezete reagál fejfájással, ugyanakkor a rendszeres fejfájással küzdők tünetei gyakran pusztán a bőséges folyadékbevitel hatására megszűnnek. Érdemes hát odafigyelnünk a megfelelő tisztaságú és mennyiségű – optimális esetben napi 2-3 liter – vízbevitelre!


Izomlazítás

Jót tesz a váll- és fejkörzés, a nyakizmok ellazítása is, így kiküszöbölhetők a nyakcsigolyák elmozdulása okozta fejfájások. Érdemes esetleg csontkovácsot is felkeresni, aki segít a gerinc helyretételében.

Stresszoldás

Mivel a fejfájások egyik legfőbb oka a stressz, ezért minden stresszoldó, lazító módszer – relaxáció, meditáció, autogén tréning stb. – gyógyulást segítő hatású! A kineziológia segítségével az egyéni szintű lelki okok is felderíthetők, s azok személyreszabott stresszoldó programmal oldhatók.

Hidroterápia

Az alapkoncepció az, hogy a fejfájás fő oka az agyi vérbőség, tehát megszüntetéséhez az agyból a végtagok felé kell a víz segítségével elvezetni a többlet vért. Mindez történhet a végtagok hidroterápiás kezelésével – váltó lábfürdővel, víztaposással, harmatos fűben járással, lefekvés előtt vett forró, szódabikarbónás lábfürdővel –, illetve kombinált módszerekkel – például ereket összehúzó hideg borogatással a fejre, és forró borogatással a lábra. További fontos megfigyelés, hogy a muszkuláris fejfájásra inkább a meleg van jó hatással – hiszen a feszes izmok a meleg hatására elernyednek –, míg a vaszkuláris típusú fejfájásra inkább a hideg – lévén, hogy a hideg hatására a kitágult erek összehúzódnak.

Légzés


A legfontosabb a méregtelenítő légzés – az ember ilyenkor több percen keresztül úgy lélegzik, hogy egy mély belégzést nagyon hosszú, lassú, elnyújtott kilégzés követ. Jó eredménnyel vethető be továbbá az integrális, vagy más néven négyütemű légzés, ahol a belégzés és a kilégzés után is egy-egy légzésszünetet tart az ember.

Külön kitérnék még egy módszerre, egy migrénes fejfájás esetén kiválóan alkalmazható légzőgyakorlatra. A migrénes fejfájás előtüneteinek felléptekor az ember vesz egy nagy levegőt, majd egy zacskót szorít a szája elé, és abba lélegzik ki. Ettől kezdve kifulladásig csak a zacskóba kifújt levegőt lélegzi be újra és újra, minek hatására a zacskóban lévő levegő feldúsul széndioxiddal, s azt belélegezve kitágulnak az összeszűkült erek. Ha a levegő már nagyon elhasználódott, az ember újra vesz egy friss lélegzetet, és kezdheti előlről a gyakorlatot. Fontos a lassú, mély légzés; körülbelül tíz-tizenöt percen át folytatott zacskóba légzéssel a migrénes roham kialakulása általában megelőzhető. A roham idején már nem szabad hozzákezdeni!

A friss levegőn tett rendszeres séták, kirándulások egyébként is nagyban hozzájárulnak a fejfájós betegek gyógyulásához.

A fejfájás lelki-szellemi háttere

A két centrális szerv – a szív és az agy, azaz az érzelmi centrum és az intellektuális centrum – között megbomlott az összhang, és a mai kultúra fejfájással fizet a túlzott intellektualitásért. A fejfájós betegnek arra kell hát törekednie, hogy képes legyen az érzelmeit kimutatni, felvállalni azokat. Zárásképpen néhány kérdés, melyet a fejfájós betegnek érdemes feltennie magának.

 

 

  • Min töröm a fejem?
  • Miben vagyok keményfejű?
  • Mennyire rugalmas a gondolkodásom?
  • A cselekvést mikor próbálom gondolkodással helyettesíteni?
  • Miért nem merem kimutatni az érzelmeimet?
  • Miért nem tudom elfogadni az emocionális és irracionális dolgokat?

 

Váradi Tibor

 

 

2017-04-11T18:33:10+02:00
Részletes program
Nyerd meg a belépőjegyed!
 

 
Online jegyvásárlás
Online jegyvásárlás

Értesülj időben a Napfényes Fesztivál előadásairól, programjairól és nyereményjátékairól,
iratkozz fel az e-mailes értesítőnkre!

Értesítést kérek!

Az „Értesítést kérek!” gombra kattintással hozzájárulsz, hogy a megadott elérhetőségeidre a Napfényes Élet Alapítvány tanfolyamait, termékeit és szolgáltatásait népszerűsítő hírleveleket küldjön, illetve hogy a megadott adataidat e célból kezelje. Kijelented, hogy jelen hozzájárulásod visszavonásával és a megadott adataid kezelésével kapcsolatban az Adatkezelési tájékoztatóban írtakat elolvastad és tudomásul vetted.

A Napfényes Fesztivál együttműködő partnerei:

A Napfényes Fesztivál támogatói
Napfényes Fesztivál Menü