Egészséges napfürdőzés

 
„A Nap az az éltető erő, az az ősorvosság, amely mindenek felett való, amely mindenki által hozzáférhető, és amelyet recept nélkül bárki megkaphat.”

Dr. Bucsányi Gyula

 

A napfény élettani hatásai

1. A napfény fokozza a bőrlégzést, ezzel segíti a szervezet méregtelenedését.

2. A Nap melege által kiváltott izzadás tovább fokozza a káros anyagok távozását és a fölösleges víztől is megszabadít.

3. Az izzadás által megindított nagyobb anyagcsere forgalom növeli a test ellenálló képességét.

4. A napfürdő jó hatással van a gyógyuló sebekre, gyorsítja a regenerációt.

5. A napfény hatására a bőrben D vitamin keletkezik, mely az anyagcserében és a csontfejlődésben is komoly szerepet játszik.

6. A napfény javítja a vérkeringést, a szívműködést.

7. A nap melege tágító hatású az erekre, így görcsoldóként is kiváló.

8. Meglepő lehet, de a napfürdőzés alatt az izomzat is gyarapszik minden különösebb erőkifejtés nélkül.

9. A Napnak fertőtlenítő, baktériumölő hatása is van.

10. Mindezeken kívül a napsütés derűssé tesz, oldja a szorongásokat, csökkenti a félelmeket, a depressziót. A nyári hónapokban kevesebb öngyilkosság történik.

Hogyan napfürdőzzünk?


A túlzott napozás kerülendő, mely során megégnek a bőr alatti rétegekben felhalmozódott méreganyagok. Nagyon sok bőrrák és mirigyrák vezethető vissza a helytelen táplálkozással egybekötött mértéktelen napozásra.

Mesterséges módon a Nap nem pótolható, mivel utánozhatatlan. A „műfények” általában az életerőt csökkentik, különösen a szolárium. Vannak gyógykezelésre alkalmas lámpák (kvarc, infra, bioptron), de ezek sem pótolhatják a Nap természetes fényét és melegét.

Tavasztól őszig a déli órákat kerüljük. Ilyenkor legjobb reggel és késő délután tartózkodni a napon. (10 előtt és 16 óra után)

A napfürdőzések előtt és után feltétlen mossuk le testünket, vagy vizes durva frottírtörülközővel dörzsöljük át. Az alapos dörzsölés vérbőséget okoz, így a méreganyagok könnyebben tudnak az izzadással távozni.

Ezután kenjük be magunkat vékonyan hidegen sajtolt mandulaolajjal (vagy bármilyen hidegen sajtolt olajjal). Az olaj segíti a bőr fényáteresztő képességét, így a mélyebb szövetek is részesülnek a Nap csodás hatásából. Az állati zsiradékból előállított kenőcsök, szintetikus anyagok megrekesztik a fényt a bőr felületénél. Minél magasabb fényvédő faktorral rendelkezik egy naptej, annál jobban megakadályozza a napsugarak bőrbe és alá jutását, ezért a felszíni rétegeket fogja sokkal erősebben érni a Nap ereje leégés nélkül. A következmény: a bőrrák kockázatának növekedése. A szervezet nem véletlenül jelzi „leégéssel”, ha túl sok a Napból! A napfürdő utáni bőrtisztítást is olajozással zárjuk.

A napfürdő során folyamatosan mozogjunk, változtassunk testhelyzetet, hogy minden testfelületet egyaránt érjen a levegő és a napfény.

A napfürdő öt perctől két óráig tarthat. Hosszabb napozás esetén félóránként mossuk le testünket.

A napozás előtt és után se fogyasszunk nehéz ételeket. Teli hassal nem javasolt a napfürdő, várjuk meg, míg az ételek legalább a gyomorból kiürülnek (minimum két óra). A napon egyáltalán ne együnk és ne aludjunk.

Ellenjavallt a napozás: magas láz és súlyos idegrendszeri problémák esetén. Érdemes vigyázni magas vérnyomásban, nyirokrendszeri, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, illetve a lábadozás idején.

A teljes napfürdő esetén a fejet és a köldököt mindig fedjük le. A napárnyékkal egy vonalba feküdjünk, lábbal a nap felé.

Az egészséges embernek hetente egyszer-kétszer javasolt nap- és légfürdőt vennie. A napfürdő célja sohasem lehet a barnulás, sőt inkább ellentétesen, arra kéne törekedni, hogy minél hosszabb idő alatt barnuljon le az ember. A fehér bőr fényelnyelő képessége sokkal jobb, így több „napenergiát” tud magához venni a világosabb bőrű ember.

Napszúrás, leégés

Ha mégis helytelenül napoztunk vagy más okokból a kelleténél többet tartózkodtunk a napon és napszúrást kaptunk – amit étvágytalanság, enyhe láz, idegesség és álmatlanság, súlyosabb esetben bőrfelégés és fejfájás jelez -, akkor böjtre, hideg vizes fürdőre van szükség. A tarkóra agyagtapaszt tegyünk és citromos vizet igyunk. Méregtelenítő légzőgyakorlatokat végezzünk. A leégett testfelületre helyezzünk agyagpakolást, vagy Aloe Vera gélt vagy Rheumint.

“Ahova a Nap belép az orvos nem lép be.”

 Váradi Tibor

 

2017-04-11T18:35:52+02:00
Részletes program
Nyerd meg a belépőjegyed!
 

 
Online jegyvásárlás
Online jegyvásárlás

Értesülj időben a Napfényes Fesztivál előadásairól, programjairól és nyereményjátékairól,
iratkozz fel az e-mailes értesítőnkre!

Értesítést kérek!

Az „Értesítést kérek!” gombra kattintással hozzájárulsz, hogy a megadott elérhetőségeidre a Napfényes Élet Alapítvány tanfolyamait, termékeit és szolgáltatásait népszerűsítő hírleveleket küldjön, illetve hogy a megadott adataidat e célból kezelje. Kijelented, hogy jelen hozzájárulásod visszavonásával és a megadott adataid kezelésével kapcsolatban az Adatkezelési tájékoztatóban írtakat elolvastad és tudomásul vetted.

A Napfényes Fesztivál együttműködő partnerei:

A Napfényes Fesztivál támogatói
Napfényes Fesztivál Menü